fbpx

Blog

AGH, Erasmus’a Karşı
Gönüllü Yazıları

AGH, Erasmus’a Karşı

20 yaşında hem UNIVERSITE PANTHEON-SORBONNE- PARIS 1’de Erasmus yapmaya, hem de Fransa’da köklü bir kuruluş olan Solidarités Jeunesses’in bir temsilciliğinde Avrupa Gönüllü Hizmeti(AGH) yapmaya hak kazanmış bir gencin yazısını okumaya başlıyorsunuz. Bu yazıda neden Erasmus yerine AGH’yi seçtiğimi bulacaksınız.

Temmuz 2017 itibariyle lisans eğitimimin 2. Sınıfını tamamlamış bulunmaktayım, radikal bir karar alıp okul kaydımı dondurdum. Sorbonne’da Erasmus Öğrenim Hareketliliği’ne katılma hakkımdan cayıp, Solidarités Jeunesses’in, La Maison des Bateleurs temsilciliğine kabul edildiğim -Eylül 2017 ile Eylül 2018 arasında gerçekleşecek olan- AGH projesine katılmayı tercih ettim.

yol ayrımı.jpg

Henüz 21 yaşımı doldurmamışken, Sorbonne’da Erasmus yapmaktan vazgeçip, Agh yapma kararımı nasıl mı alabildim? Benim için hiç kolay olmadı tabi ki. Sürecin nasıl ilerlediğinden bahsetmeliyim; Aralık 2016’da Solidarités Jeunesses’e AGH için başvuruda bulundum, Ocak 2017’de kabul aldım ve 15 Nisan’a kadar Fransız Ulusal Ajansı’ndan projenin onaylandığı haberini almayı bekledim. Bu bekleyiş benim için çok zorlu geçti. Çünkü bu süreç ilerlerken Mart ayında Erasmus Öğrenim Hareketliliği için dil sınavı vardı ve ben, AGH projesinin reddedilmesi ihtimalini göz önünde bulundurarak, AGH’yi daha çok istememe rağmen, sınava girdim. Çünkü önümdeki seneyi mutlaka Fransa’da geçirmek istiyordum. AGH bu fırsatlardan biriydi, diğeri ise Erasmus’tu. Erasmus dil sınavına girdim, sonuçlar açıklandı ve ihtimali çok düşük bir şey gerçekleşti; Sorbonne’a 2 kontenjan ayrılmıştı ve bana kadar (18. Sıradaydım) 1 kişi Sorbonne’u yazacağını söyledi. Bu, istersem Sorbonne’a gidebileceğim anlamını taşıyordu!

Sorbonne hem sosyal bilimler alanında çok eski, hem de bizim ülkemizde adı olan bir okuldu. Tercihler yapıldı. Aklımın bir köşesinde ileriye yönelik kariyer planlarım; akademisyenlik veya dış işleri bakanlığı, diğer bir köşesinde ise bana çok farklı kapılar açacağını düşündüğüm AGH. Tercih sonuçları açıklanıp, Sorbonne’da Erasmus yapmaya hak kazandığım resmileştiğinde Fransız Ulusal Ajansı’ndan hâlâ haber gelmemişti. Tercih sonuçlarının açıklandığı o günden birkaç gün sonra, aynı günde 2 saat arayla, Sorbonne Üniversitesi’nden ön kayıt maili ve Solidarités Jeunesses’ten ise Fransız Ulusal Ajansı’nın güzel haberini aldım! O an zirvede bırakmak istedim arkadaşlar! ? Hayatımda ulaştığım en yüksek başarıydı benim için. Şimdi ikisi arasında bir tercih ( Tercih demişken: https://youtu.be/eP3P0799cjI ) yapmam gerekiyordu. Bir yanda kariyer planlarım için olmazsa olmaz olan çok önemli bir aşama; Erasmus; benim için meslek hayatına giden doğrudan bir yol, hem de Sorbonne’dan geçen! Öbür yanda ise yaklaşık 2 yılın sonunda kabul edildiğim ve içeriğiyle bana “bu fırsat insanın ayağına 1 kez gelir Hakan!” dedirten ama aynı zamanda okulumu uzatacak olan bir AGH projesi… 2 hafta boyunca yakın arkadaşlarımın ve üniversiteden hocalarımın başını epey ağrıttım. Bu benim yaşamımdaki ilk keskin virajdı, çok gidip geldim, çok mücadele ettim kendi içimde; yazının başlığı da bu mücadeleden geliyor! ?

Sonunda;

• Bana bu genç yaşımda çok kültürlü bir ortamda yaşama fırsatı vereceğini, geniş ufuklar açacağını, girişimcilik ruhumu besleyeceğini, öz farkındalığımı pekiştireceğini, yetenek ve becerilerimi keşfedip geliştirmemi sağlayacağını, Öğrenim Hareketliliği’ne kıyasla daha geniş bir sosyal ortam sunacağını, AGH sonrasında bölümümün anlaşmalı olduğu Institut d’études politiques’lerden birinde Erasmus yapma ihtimalimin kuvvetli olduğunu ve ilk yurtdışı deneyimimde daha rahat hissedeceğim bir ortam sunacağını;

düşünmem,

• Her ne kadar okulumu uzatacak olsa da; eğitim ve meslek yaşantıma olumlu katkılarının olacağını, Paris’te okuyacak olmanın (ailemin bir şekilde destek olacağını bilmeme rağmen) maddi açıdan zor olacağını ve ailemin her kararımın arkasında duracağını;

bilmem,

Beni bu karara itti.

Becerebilirsem sizlere ayrılış öncesi, AGH’ye yönelik hazırlıklarımı yazmaya çalışacağım.  Ve AGH boyunca da deneyimlerimi düzenli aralıklarla paylaşmaya özen göstereceğim. 1 Eylül’de Fransa’ya gidiyorum ve çok çok heyecanlıyım, bir o kadar da umutlu!

Buralardayım;

İnstagramFacebook – Youtube

Hakan Yılmaz