fbpx

Blog

Bizden Haberler

Deaf Jam “İşitme Engellilerin Sahnesi”

The American Film Showcase (AFS), belgesel ve kısa filmlerinin diğer ülkelerde gösterimini yapan büyük bir film tur programıdır. AFS, Amerika Birleşik Devletleri Eğitim ve Kültür İlişkileri Departmanı ile Güney Kaliforniya Üniversitesi Sinema Sanat Bölümü ortaklığı ile kurulmuş bir kurumdur.  Çekilen ve gösterimleri yapılan filmlerdeki temel amaç toplumdaki anlayış ve işbirliği güçlendirmek, bireyler arasındaki iletişim ve diyalogu  geliştirerek ön yargıların oluşmasını engellemektir.

Amerikan İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ve BTSO American Corner in Bursa ve UÜ Toplum Gönüllüleri Topluluğu desteği ile Deaf Jam Film Gösterimi ve Judith Lieff söyleşisi 4 Mart 2014 Salı günü 14:30 – 17:00 saatleri arasında UÜ Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Deaf Jam” Film Gösteriminin ardından, filmin yönetmeni Judith Lieff ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi. Lieff’in daha önce işitme engelliler ile bir arada bulunanlar ve arkadaş olanların tecrübelerini sorarak başladığı söyleşi de, gençler film ve işitme engelliler ile ilgili birçok soruyu da yönetmene sordular. İlgili gençleri gören yönetmen, Gönüllü Hareketi ile ilerleyen dönemlerde de ortak çalışmalar yapmak için yeniden Türkiye’ye gelebileceğini ve bu gençlerin Amerika’ya sosyal projelerle gidebileceğini söyledi. Program sonunda yönetmen Lieff’e Gönüllü Hareketi logolu bir tişört hediye edildi.

Yönetmen – Judith Lieff

Deaf Jam’de Aneta Brodski günü yakalıyor. 10’lu yaşlarında Amerikan İşaret Dili (AİD) Şiirleri’yle tanışıyor ve ardından cesurca sözlü “slam” dünyasına dalıveriyor. Mucizevi bir gelişme sonucunda New York’un Queens bölgesinde yaşayan İsrailli bir göçmen olan Aneta, duyabilen bir “slam” şairi olan Filistinli Tahani’yle tanışıyor. İki kadın bir işbirliği/performans ikilisi oluşturuyor ve hem duyabilenlere, hem de sağırlara yönelik yeni bir “slam” şiiri türü yaratıyor. “Şiir, dostluk ve saygı, siyaseti aşar… Neşeli ve kendini sevdiren, canlı müzik ve zekice hazırlanmış görseller kullanan Deaf Jam, bizi sağırlar kültürünün zenginliği ve karmaşıklığıyla tanıştırıyor ve benzersiz bir açıdan görmemizi sağladığı dünya o kadar hayat dolu ve o kadar çeşitlilik barındırıyor ki, duyma özürlülere bakışımızı kalıcı olarak değiştirebilir.” Barbara Pokras, A.C.E. – Woodstock Film Festivali

Ödüller

  • The Japan Prize – NHK Broadcasting, Tokyo
  • Best Documentary – The Greater Reading Film Festival, PA; Greenpoint Film Festival, NY
  • Best of Festival – The 1st Irish Deaf Film Festival, Dublin
  • Emerging Filmmaker Award – Philadelphia Jewish Film Festival