fbpx

Blog

Fransa’dan AGH Vizemi Nasıl Aldım?
Gönüllü Yazıları

Fransa’dan AGH Vizemi Nasıl Aldım?

Sen o kadar çalıştın çabaladın ve sonunda AGH için kabul aldın, dünyalar senin oldu, planlar yapmaya başladın derken… hop hop! Daha vize almadın sevgili gönüllü! Bu yazıda Fransa’dan AGH vizesi almak için topladığım belgeleri bulacaksınız. Hadi başlayalım!

En son söyleyeceğimi başta diyeyim: Bu yazı, Haziran 2017’de yaptığım başvuru için topladığım belgelerden, yine o tarih için geçerli bilgilerden ve gözlemlerimden ibarettir.  Başvurumu 9 Haziran’da yaptım ve 28 Haziran’da vizemin basılı olduğu pasaportumu geri aldım. Unutmayın ki konsolosluklar bazen farklı belgeler de isteyebiliyorlar ve cidden zorlayıcı olabiliyorlar. Umarım size denk gelen memurlar melek gibi olurlar 🙂

Belgelere geçelim;

  1. Belge: Sabıka kaydı. Fransızca ve Türkçe olarak. Hemen demeyin ben nerden bulacağım Sabıka kaydımın Fransızcasını? O iş artık kolay. E-devlet üzerinden hem Türkçe hem de yabancı dillerde temin edebiliyorsunuz.
  2. Belge: Attestation en Prise de Charge yazısı. Bunu Türkçe’ye çevirirsek “sorumluluk alındığının doğrulanması” yazısı diyebiliriz. Ben bu yazıyı aslında okul kayıt dondurma dilekçeme eklemek için kullandım fakat aylık 115 € cep harçlığı alacağımın yazması sebebiyle vize başvurusunda da kullandım. Konsolosluk için maddi açıdan problem yaşamayacağınızı kanıtlamanız önemli. Bu yazıyı ev sahibi kuruluştan temin edebilirsiniz.
  3. Belge: Vize başvuru formu. 3 aya kadar kısa dönem, 3 aydan fazlası için uzun dönem form gerekli. 2 nüsha olmalı. Bu formu Vfs Global(Resmi Fransa Vize Başvuru Merkezi)’in sitesinden indirebilirsiniz. Form İngilizce ya da Fransızca doldurulacak.
  4. Belge: 2 adet biyometrik fotoğraf(başvuru formuna yapıştırdığınız dışında). Fotoğraf boyutunun özellikleri hakkında güncel bilgi için Vfs Global’in sitesini ziyaret etmelisiniz.
  5. Belge: Öğrenci Belgesi. Ben öğrenci olup bir yerde çalışmadığım için öğrenci belgesi vererek sıyrıldım işin içinden. Öğrenci değilseniz, http://www.vfsglobal.com/france/turkey/istanbul/index.html adresine ulaşıp, vizeleriniz hakkında her şey>kısa dönem>turizm>gerekli evraklar bölümüne ulaşıp, 4. Maddedeki mesleki belgeler bölümünden şahsınıza ait mesleki bilgiye göre gerekli belgeyi temin edebilirsiniz.
  6. Belge: Kimlik fotokopisi. 1 adet.
  7. Belge: İkametgâh belgesi. Ben E-devlet üzerinden temin ettim. Önemli: İkametgâh belgesindeki adres ile ev sahibi kuruluşunuzdan gelen davet mektubunda bulunan adresin aynı olması kanıtlayıcılık açısından önemli.
  8. Belge: Activity Agreement(AA). Bu belgeyi ev sahibi kuruluşunuz gönderecek ve sizin ve gönderici kuruluşunuzdaki yetkili ile ev sahibi kuruluşunuzdaki yetkilinin imzası bulunacak. Burada bir açıklama ihtiyacı duyuyorum. Benim başvurum sırasında verdiğim AA’da ev sahibi kuruluşumun yetkilisinin imzası ıslak imza değildi bana mail üzerinden gönderdikleri için. Çok şükür bir sorun çıkmadı ve vizemi aldım fakat tüm belgelerdeki imzaların ıslak olmasını tavsiye ederim.
  9. Belge: Gönderici kuruluşunuzun vize destek yazısı.
  10. Belge: Davet mektubu. Davet mektubunuzu ev sahibi kuruluşunuz gönderecektir. Üzerinde pasaport numarası bulunmalı. Ayrıca ikametgâh adresinizin de olması destekleyici olacaktır.
  11. Belge: Uçak rezervasyonu. Benim gözlemim; bu belge tamamen formalite. Sonuçta rezervasyon olarak kabul ediyorlar. Thy’den ücretsiz rezevasyon yapabiliyorsunuz. Uçuş tarihinizin, projenizin başladığı tarihten sonra olması gerekir. Örneğin benim projem 1 Eylül’de başlıyor ve ben de uçuşumu 1 Eylül olarak gösterdim.
  12. Belge: Varsa bankadaki birikim hesabının hesap dökümü. Hesap anneye, babaya veya kime aitse o kişinin destek dilekçesi. Ben bu destek yazısını hazırlamamıştım vize başvuru anına kadar, sadece babamın banka hesap dökümü vardı. Görevli destek yazısını istediğinde olmadığını söylediğimde pek üstelemedi. Yine de yanınızda bulunması avantaj olacaktır.
  13. Belge: Cigna Belgesi ile ilgili 3 adet belge gerekli. Cigna Agh boyunca sizin sağlık sigortanız olacak. Cigna sağlık sigortanız vizenizi elde etmenizi sağlayacak en önemli unsur. Cigna’ya kaydınızı gönderici kuruluşunuz yapacak. Ardından mail’inize şifre ve kullanıcı adınız gönderilecek. Bundan sonra Cigna’nın sitesine giriş yaparak aşağıdaki belgeleri temin edebileceksiniz;

a-) Cigna kartı belgesi. Cigba hesabınıza giriş yapın. My Plan bölümüne tıklayın. My Membership Card – Read more’a tıklayın açılan sayfadan Cigna kartı belgenizi indirebilirsiniz.

b-) Şengen maddeli Cigna sertifikası. My Plan bölümünü tıklayın. My Insurance Certificate – Read more’a tıklayın. Açılan sayfada Add Schengen clause maddesini işaretleyip Şengen maddeli Cigna sertifikanızı indirebilirsiniz.

c-) Cigna sigortasının 250.000 €’ya kadar masrafları karşılayacağının belgesi. Bana bu belgeyi gönderici kuruluşum iletmişti. Başka nasıl temin edilebilir bilmiyorum.

  1. Son olarak, ben konsolosluktayken, başvuru sırasında, görevlinin belitmesi üzerine, Fransızca olarak, “gönüllü hizmetim bittiğinde Fransa’dan Türkiye’ye geri geleceğim” cümlesini yazdım ve imzaladım. Muhtemelen İngilizcesi de kabul edilir. Dilerseniz bunu evde hazırlayıp yanınızda bulundurabilirsiniz. Görevli isterse verirsiniz.

Benim hazırladığım belgeler bunlardı. Bu yazıyı yazmayı çok istedim çünkü ben vize başvuru sürecimde agh için detaylıca bilgilendirici bir yazıyı çok aradım ama bulamadım.  Dilerim faydası olur. Diğer ülkelerin de bundan çok farklı belgeler isteyeceğini sanmam, aşağı yukarı aynıdır. Sorularınız için bana ulaşmaktan çekinmeyin. Şimdiden başvurunuz için kolaylıklar diliyorum. Hoşçakalın !

Buralardayım;

İnstagramFacebookYoutube

Hakan Yılmaz