fbpx

Blog

Gönüllü Ev Sahibi Olmak
Gönüllü Yazıları

Gönüllü Ev Sahibi Olmak

Tanıdığım bir insanla aynı evi paylaşma düşüncesi bile büyük bir korkuya sebep olurken, hiç tanımadığım, diline, kültürüne hiç aşina olmadığım bir insanla, 10 ay evimi paylaşmak! Aman tanrım! Ben ciddi miyim ve bunu gerçekten yapabilir miyim?

Sorularıma cevap bulmak için çok yakınımda olan ve güvendiğim insanlarla diyaloğa girdim ve sonuç: sen yaparsın ama denemeden bilemezsin oldu! Hemen Gönüllü Hareketi’nin kapısını çaldım ve hazırım dedim (aslında hazır olmak diye bir şey yokmuş)!

Payıma düşen prosedürleri tamamlayıp, Deborah için oda hazırlıklarına başladım. Sanki çocuğum olacak ve ben onun için yaşam alanı kuruyorum! Deborah’ın cümleleriyle “prenses odası”da tamamlandı ve heyecanlı bekleyiş başladı… Bu arada beynimde devamlı dönen o sorular hiç bitmiyordu! Acaba anlaşabilecek miyiz? Birbirimizi sevecek miyiz? Kurallarım ağır gelir mi? Pişman olur muyum? Uzun süre nasıl olacak? vb. Sorular sorarken yoruldum ve bıraktım.

Olayları akışa bırakırsan hayat sana cömert davranıyor ve bu cümleyi kuruyorsun: Ben şanslı bir ev sahibi çıktım! Ev sahipliğinden ziyade arkadaşlık yapıyorum:) Benim de bilfiil evde olduğum 2 haftalık oryantasyon dönemimiz oldu!

Bu süre içinde dışarıda ve evde kaliteli zaman geçirme, birbirimizi tanıma ve iyi bir iletişime sahip olma şansına eriştik. Bu iletişimi de iyi olmayan İngilizcemizle yaptık! Gönüllü ev sahibi olmak; dil öğrenmek ve farklı bir kültürü yaşamak için de iyi bir deneyim…

Bu arada Türk olmak çok zormuş! Geleneklerimizden, bakış açımıza kadar çok zor bir yaşama şekli…

21 yaşındaki bir gencin üçüncü ülkesinde hayatı deneyimlemesi, bunları seninle paylaşması ve farkındalığa erişebilmen için sana karşı tutumunun olgun olduğunu görünce ablalık yapmaktan vazgeçiyorsun:) Koruma duygusundan kurtulup, belki de hayatında bir kez yaşayacağın bu deneyimin tadını çıkarmaya başlıyorsun…

İlk uygun zamanımızda Eskişehir turu planı yaptık ve bir günlük kısa gezimiz oldu. Bu deneyimimiz diğer planlar için iyi bir kapı açmış oldu! Onun meraklı gözleri, bizim uyumumuz, saygımız, iyi bir takım oluşturabilme kapasitemizle doğru bir iş yaptığıma kanaat getirdim.

Bugünlerde, beraber yaşamaya başladığımız ikinci ayı tamamladık ve her şey çok güzel, umarım bundan sonraki 8 ay da böyle geçer ve iyi tecrübelerimi çevremle paylaşma şansım olur. Ne zaman ki kendi kabuğunu kırmaya başlıyorsun, hayat o zaman daha güzel bir yer oluyor;)

Sevgiler, Yeşim Aydoğdu


Hosting Family olmak ile ilgili detaylı bilgi için: http://www.gonulluhareketi.org/host-family-olun/