fbpx

Blog

Duyurular

Görükle Gençlik Merkezi Kapanıyor

5 Kasım 2013 tarihinde Gönüllü Hareketi tarafından Bursa’nın ilk ve tek sivil(!) gençlik merkezi olarak, Görükle semtinde açılmış olan GÖRÜKLE GENÇLİK MERKEZİ, 5 Ağustos 2015 tarihinde KAPANIYOR!

Konu hakkında sizlere kısa bir özet geçmek isteriz. Görükle GEM’i neden kurduk?

Gençlerin hayalleri ile hayal kuran bir ekip olarak Gönüllü Hareketi’nin sürdürmüş olduğu gençlik çalışmalarında özgün bir gençlik örgütlenmesi modeli ortaya koymaktı niyetimiz.

Bu süre zarfında, gerek Türkiye’den gerekse Avrupa’dan birçok gençlik merkezi ve gençlik örgütlenmesini yakından inceledik. Görükle GEM çalışmalarını bu inceleme faaliyetleri, uzman görüşleri, fizibilite ziyaretleri, eğitimler, seminerler, konferanslar ve uluslararası değişim projeleri de desteklenerek modellenmeye çalıştık.

Neler yaşadık?

Görükle GEM kurulduğu günden bu yana, Gönüllü Hareketi’nin kurumsal kaynakları ve gönüllülerin desteği ile çalışmalarını sürdürdü. Faaliyetlerin gerçekleştirilmesi sürecinde özel sektör desteği ve belediyelerin desteği hiçbir şekilde alınmadı. Destek almama konusundaki temel gerekçe ise; bağımsız çalışma disiplinini yitirmemek adına siyasete alanına girmemek, bir takım kaygılar nedeniyle sivil alan bakış açımızı kaybetmemek, enerjimizi kaybetmemek için öncelilik olarak kendi örgütlenmemizi güçlendirmekti.

Yaklaşık 2 yıllık bu süre zarfında, sivil alan ve gençlik çalışmalarında emek verenlerimiz ve kurumsal olarak hatırı sayılır bir deneyim edinme şansını yakalamış olduk. Bu önemli kazanım ve deneyimleri birkaç başlıkta özetleyecek olursak;

  • Tamemen sıfırdan imkanlanarak eş-dost-arkadaşlarımız sayesinde bir gençlik merkezi kurabilme,
  • Gençlik alanında Türkiye’de tanınır ve bilinir bir gençlik merkezi haline gelme,
  • Her ay yüzlerce gönüllü başvurusu alınan ve binlerce gencin uğradığı bir gençlik merkezi haline gelme,
  • Türkiye’nin her yerinden Bursa’ya okumak için gelen gençlerin bir araya geldiği çok kültürlü bir ortamda önemli dostluklar,
  • Gençlerin, gençlerle yine gençlik için çalışmalar yapabileceği özgür bir düşünce ortamı,
  • Gençlerin kendilerinin yönetebileceği, sorumluluk ve inisiyatif alabileceği bir gençlik merkezi yapısı,
  • İdealist düşüncelerimizi gerçekleştirebilmek adına bitmeyen maddi imkansızlıklar,
  • Hiçbir yükümlülüğü yokken gönüllü olarak aramıza katılıp çokça sorumluluğu olarak yine aramızdan ayrılan gençlerin bize göre olumsuz davranışları,
  • Hiçbir kaygı ve kar amacı gütmeden yerel yönetimler ile diyalog kurabilme kabiliyeti,
  • Yıldan yıla gençlerin eğilim ve isteklerine cevap verebilme konusundaki kolaylık ve zorluklar,
  • Akran öğrenmesinin en değerli olduğu alanı gençler için yaratabilme,
  • Ve dahası… 

Bizler, gönüllülüğün bir yaşam yolculuğu olduğunu ve her gencin hayatında kimsenin görmediği zihinsel ve manevi yerlere dokunduğunu gördük. Gönüllülüğün aslında modellenmesinin çok zor bir süreç olduğunu, önemli olanın “insan”ın daha yakından tanınması gerekliliğini keşfettik. Bu noktada modellenmeye çalışılan konunun aslında “bir gencin kendini gerçekleştirebilmesi için gerekli olan gelişim ortamının oluşturulması” olduğu konusunda hemfikir olduk. Gönüllülüğün alışılagelmiş bir katılım ve karar alma sürecinden daha çok psikoloji bilimine dayandığını farkettik.

Biz, kendi gençlerimizi anlamaya çalışırken şu soruyu da sorduk: “Acaba gençlik merkezleri ve gençlik örgütlenmeleri konusunda diğer ülkelerin gençleri nasıl davranıyor, ne düşünüyor?” Bu noktada “Cooperation for Better Youth Centers” adıyla uluslararası gençlik değişimi projesini Polonya, Letonya, Ermenistan ve Ukrayna ortaklığı ile 1-7 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleştirdik.

Bu proje kapsamında gençlik merkezlerinin kurumsal ve etkinlik kapasiteleri ile ilgili birçok atölye çalışmasını gerçekleştirdik. Yerinde inceleme ziyaretleri kapsamında Bursa’da bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin gençlik merkezleri ve meclisleri ziyaret edildi.

Neden kapatıyoruz?

Çok emek verilmiş – zaman, enerji ve para harcanmış – bir alandaki çalışmaları sonlandırma kararı almak bizler için çok zor oldu. Çünkü Görükle GEM emek verenlerimizin gözünde yeni doğmuş bir bebek gibiydi ve yürüyecekti.

Görükle GEM’in kapatılması konusunda gönüllülerimiz ile birçok kez toplandık, birlikte kararlar aldık. Tartıştık, vazgeçtik, başarılı olduk, yine tartıştık, yine değerlendirdik. Nedenlerimizi kısaca özetlemek gerekirse;

  • Yaşadığımız kaynak sıkıntısı,
  • Tam zamanlı profesyonel bir gençlik çalışanının istihdam edilememesi,
  • Gençlik merkezinin fiziki şartlarının ancak kısıtlı sayıda gencin (40 kişi) aynı anda yararlanabileceği etkinliklere müsait olması (halk oyunları, sanat kursları, vb. yapılmasını uygun olmaması)
  • Gençlik merkezini birlikte yönetmek konusunda – çoğunluğu üniversite öğrencisi olan – gençlerin zorlanması,
  • Gençlerin yeni bir girişimi (proje, etkinlik, bilgilendirme, vb.) başlatma konusunda doğrudan inisiyatif almakta zorlanmaları (tam zamanlı bir gençlik çalışanının kendilerini sürekli ilgilenememesi nedeniyle, girişim hayata geçmeden heveslerinin sönmesi durumu)
  • Günümüz yaşamındaki alternatiflerin çok olması nedeniyle gençlik merkezinde sorumluluk alabilecek gençlerin sayısının genele oranla çok az olması,
  • Önemli bir kısım gencin toplumsal katkı sağlamak ve yararlı işler yapmak yerine, kendi yaşamına katkı sağlayacak şekilde hizmet almaya yönelik tek taraflı beklentisi,
  • Gençlik merkezinin temel yararlanıcı kitlesinin üniversite öğrencilerinden oluşmasının yarattığı hızlı sirkülasyon,

Bu değerlendirmeler gençliğin genel durumu konusunda objektif, gençlik merkezinin kendi deneyimi açısında subjektif bir içerik taşıyabilir.

Çok teşekkür ediyoruz!

Görükle GEM’in kurulması ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesi sürecinde katkı sağlamış olan ve halen Gönüllü Hareketi üyesi olan arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. 

Görükle GEM temsilcimiz olan Ozan Haluk Bektaş’a ayrıca teşekkür ederiz.

Görükle GEM’in ilk zamanlarında sorumluluk alan ve sevgi dolu bir arkadaşlığı gönüllüler ile sürdürmüş olan, şu an İngilizce Öğretmenleri olarak mesleğe atılmış olan gönüllülerimiz Hatice Yılmaz, Özge Kap ve Sevda Baki’ye (namıdeğer üç silahşörler) çok teşekkür ederiz. 

Bir dönem gençlik merkezi koordinatörümüz olan, herkes tarafından sevilen ve desteklenen ancak özel nedenlerle şehir değiştirmek zorunda kalan arkadaşımız Elif Kocabey’e çok teşekkür ederiz.

Bursa’da yaşayan bir yabancı olarak gönüllü faaliyetlerimize büyük destek vermiş olan Stephanie Dana’ya çok teşekkür ederiz.

Gönüllülük maceramızda, manevi desteğini bizden hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Mehmet Gülseçen’e çok teşekkür ederiz.

“Cooperation for Better Youth Centers” projesinin harika gönüllüleri, Selin Kanelci, Elif Akinet, Fatma Meşe, Behice Kar, Ozan H. Bektaş, Kerem Aslan, Elif Kabak’a çok teşekkür ederiz. Bu güne kadar ki en güzel proje ekibiydiniz!

Varlığıyla güç veren, arkadaşlığı destek olan, insanlığı değer katan ve iyi ki tanıdık dediğimiz Muhsin Şen’e çok teşekkür ederiz.

Görükle GEM’deki dönem kurslarını başlatma sorumluluğunu üstlenerek ilk olarak İşaret Dili Eğitimi vermiş olan Aybala Yıldız’a teşekkür ederiz.

Her daim ilgili ve soru soran haliyle, gençlik alanında aranan bir genç olma özelliğini taşıyan Özgür Altınkaynak’a teşekkür ederiz.

Fiziki şartlarımızın yetmediği yerde bize kapılarını açan ve kendi kurum kültürüne gençlik çalışmalarını yerleştirebilmek için iletişim ve işbirliğine hep açık olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK)’e ve yurt müdürü Füsun Hanım’a çok teşekkür ederiz.

Doğa ve çevre çalışmalarımız kapsamında ne zaman bir bilgilendirme, kampanya veya proje olsa koşup gelen ve gençlere yarı zamanlı iş alanı yaratmak için desteğini esirgemeyen, Nilüfer Belediyesi Geri Kazanım Sorumlusu Gül Hanım’a çok teşekkür ederiz.

Adını farkında olmadan atlamış olduğumuz, katkısı unutulmayacak ancak adını sayamadığımız TÜM GÖNÜLLÜLERİMİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ!

Teşekkür etmiyoruz!

İletişim şeklimize ve gönüllülük anlayışımıza uygun olmayan davranışlarda bulunanlara teşekkür etmiyoruz. Bunlar kimler?

  • Whatsapp veya Facebook mesajları ile gönüllülüğü ve aldığı sorumluluğu bıraktığını söyleyerek ayrılanlar,
  • Sorumluluk alarak ön plana çıkan ve sonrasında gönüllüler ile yeni dernek kurmak için gizli planlar yapanlar (açık yüreklilikle paylaşmaları halinde destek olmak isterdik)
  • İşsiz kaldığı dönemde çalışmalarımıza katılıp, iş bulduktan sonra “gönüllülük mü, o da neymiş?” diyenler,
  • Gençlik merkezinde edindiği çevre sonrasında partnerini bulup ayrılanlar,
  • Projelerde sorumluluk alıp ve sonrasında kimseye devretmeden bırakıp, o projenin gerçekleşmemesini sağlayanlar,
  • Gençlik merkezinin projesinde oluşum aşamasında bulunup sonrasında bunu başka kurumlarda hayata geçirenlere,
  • “Benim amacım yurtdışına çıkmak değil” gibi görünüp, gidip geldikten sonra bir daha gençlik merkezine uğramayanlara,
  • Sosyal sorumluluk projesi yapmak için gelip, bir ilçeden diğerine gitmek için kendilerine özel araç ayarlanmasını isteyenlere,

evet teşekkür etmek içimizden gelmiyor… 

Özetin Özeti

Gençlik alanında katılımın yüksek olduğu çalışmaların, maddi kaynakların yeterince kullandığında sağlandığını gözlemliyoruz. Belli başlı çalışmaları ayni desteklerle sağlayabiliyorsunuz. Ancak bir sistem kurabilmeniz ve onu yaşatabilmeniz için nakdi desteğe olan ihtiyacınız tartışılmaz. Görükle GEM’in kapatılmasının temel nedeli, “nakdi kaynak eksikliği” ve “fiziki şartların yetersizliği” olarak özetlenebilir.

Geleceği birlikte planlayalım!

Edindiğimiz bunca deneyim, tecrübe ve bilgiyi bir kenara bırakmak istemiyoruz. Çünkü ülkemizdeki gençlik merkezlerinin sayısının ne kadar yetersiz olduğu açıkça görülmektedir. Gençlerin, gençlik alanı, gönüllülük ve sivil toplum ile tanışabileceği; aktif rol alabileceği; karar alma süreçlerine katılabileceği alanlar maalesef çok yetersiz.

Görükle GEM’deki tüm öğrenme çıktılarını değerlendirebileceğimiz ve gerçekleştirmek istediğimiz hedef:

Kamu kurumları tarafından, en az 25 en fazla 49 yıllığına bulunan il veya ilçe sınırlararı içerisinde tahsis edilen bir arazi üzerinde veya bir yerleşkede, Gönüllü Hareketi tarafından yerel ihtiyaç analizleri yapılarak projelendirilmiş ve fiziki şartları belirlenmiş yeni bir gençlik merkezi kompleksini, sponsor kuruluşlar/bağışçılar ya da belediye desteği ile inşa ederek, amaçlar doğrultusunda çalışmaları sürdürmek.

Saygılarımızla,

Sertaç Şipka (Başkan)

Gönüllü Hareketi Yönetim Kurulu Adına