fbpx

Blog

Gönüllü Yazıları

Romanya’da Erasmus

Erasmus Öğrencisi Olmak

Merhabalar ben Fatma Coşkun. Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf öğretmenliği bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Romanya Albalulia 1 December 1918 üniversitesinde bir dönem ERASMUS programı adı altında eğitim görmekteyim.

Buraya 27 Ekim 2012 tarihinde geldik. Türkiye’den uçakla Bükreş’e indik oradan da trenle Albalulia’ya geçtik. Trenden indiğimizde bizi dört kişi karşıladı. O anı hiç unutmayacağım sanırım çok ilginçti. Bizi karşılamaya gelenler bir dönem birlikte ERASMUS yapacağımız ERASMUS arkadaşlarımızmış. Daha öncesinden ne biz onları tanıyorduk ne de onlar bizi tanıyordu. Yalnızca Albalulia’daki ERASMUS sorumlusu hocamız Carina Duban’ın söylediği varış saatimizi biliyorlardı onlar ve biz de birilerinin karşılamaya geleceğinden haberdardık.

Her halde çok şaşkın duruyorduk ki bizi çok çabuk fark ettiler, iner inmez yanımıza koşan Christian ve arkadaşları bize çok yardımcı oldular. Valizlerimizi de alıp bizi kalacağımız yere yerleştirdiler. Şimdi apart evler şeklinde yapılmış ERASMUS yurdunda kalıyorum. Oda arkadaşlarım Burcu ve Claudia.. Karşı odamızdaki arkadaşlar Polonyalı onların yan odasındakiler Hindu… Her biri farklı bir kültürü ayrı bir farklı bir yaşam tarzını temsil ediyor ve bizi burada ortak kılan tek şey aynı amaç için aynı okulda olmamız: ERASMUS.

Sadece bu bile ERASMUSA katılmak için başlı başına bir sebep olabilir. Farklı farklı insanlarla çat pat İngilizceyle anlaşmaya çalıyorsun (gönül isterdi ki bütün dünya Türkçeyle anlaşmaya çalışsın ama neyse ) . Herkes çok sıcak ve çok içten, kimse kimseyi yadırgamıyor herkes farklılıklara saygılı olmanın da ötesinde bunu seviyor. Üniversite gelince o zaten apayrı bir şey. Geldiğimizin 2. günü üniversitede konser varmış. Bizi oraya götürdüler kampüse girişte direk kampüsün içindeki büyük kilise göze çarpıyor zaten. O gün dolunay da vardı gökyüzünde ve hava hafif bulutluydu. Saat 22.00 civarları, kilise, hafif bulutlu hava, gökyüzünde dolunay… Gerisini siz düşünün Vampir filmleri gerçek oluyor sandık bir ara Neyse şaka bir yana da bu biraz da üniversitenin tarihi dokusunu koruması sayesinde oluyor. Üniversite çok güzel bir planla yapılmış ki kendinizi tarihin içinde geziyormuş gibi hissediyorsunuz. Bizim modern diye tabir ettiğimiz betonarme yığınlar yerine daha çok tarihi eski bir hava verilmeye çalışılmış ki bu benim çok hoşuma gitti.

Velhasıl ERASMUS gerçekten çok güzel bir deneyim. Yeni ortamlar, yeni insanlar, farklı kültürler tanımak çok güzel oluyor. Bakış açınız genişliyor hayata daha çok insanın gözünden bakmayı öğreniyorsunuz ve daha çok çözüm yolunuz oluyor. Ben herkese öneriyorum illa Romanya, illa İtalya, illa şua ya da illa bura değil amaç farklı bir yer farklı farklı bir çevre olsun. www.avrupagonulluhizmeti.com

Teşekkürler

Fatma Coşkun