fbpx

Gönüllü Ol

Bizim için Gönüllülük, bireylerin özgür iradesi ile kendisinden başkası için yararına yaptığı ve maddiyata dayanmayan bir eylem / faaliyettir.

Gönüllü; sahip olduğu fiziki güç, zaman, bilgi, yetenek veya deneyimini Gönüllü Hareketi’nin programı, projeler ve faaliyetleri için kullanabilecek olan bireydir. Gönüllü Hareketi’nin amaçlarını gerçekleştirebilmesinde gönüllüler en önemli ve değerli kaynağımızdır. 

Gönüllüler, zaman, bilgi, emek, çaba ve kaynaklarını paylaştıkça; kısacası fedakarlık ve özveri timsali oldukça toplumun gelişmesine doğrudan katkı sağlayarak yaşam kalitesini arttırırlar. Gönüllü Hareketi’ne katılan herkes, amatör bir ruhla profesyonelce çalışır. Çünkü gönüllülük; insanın kendisini ve toplumu dönüştürme/değiştirmeye dayalı bir etkinliktir.

Gönüllülük Süreci

Gönüllü Olma İsteği

Gönüllü Hareketi’ne katılabilmek için şu şartları taşıyor olmalısın:

  • 12 yaşını doldurmuş olmak,
  • Gönüllü Hareketi’nin misyon-vizyon, amaç ve ilkelerini benimsemiş olmak,
  • Gönüllü Hareketi’nin çalışmalarına destek olacağını taahhüt etmek,
  • Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymemiş olmak.

Bir programda veya sosyal sorumluluk projesinde gönüllü, bir kampanyanın ekip üyesi, yerel bir örgütlenmenin gönüllüsü, gönüllü bir eğitmen veya çalışmalarımızın birinde uzman olabilir, özetle daha yaşanabilir bir dünya için bu hareketin önemli bir parçası olabilirsin.

Gönüllü Başvurusu

Gönüllü olmak için aslında ilk adımı bu sayfaya ulaşarak attın. Şimdi yapman gereken ilgi alanın ve isteğin doğrusunda gönüllülük başvurunu yapmak olacak. Başvuru yaptığın gönüllülük pozisyonu ve ihtiyaçlara göre seninle en kısa sürede iletişime geçeceğiz. 

Gönüllü Eğitim Programı'na Katılım

Gönüllü Eğitim Programı, 4 adımdan  oluşmaktadır. Bunlar:

  • Gönüllü Oryantasyonu:  Gönüllünün, gönüllülük ve sivil toplum alanı konusunda bilgi edindiği ve çeşitli atölye çalışmalarına katıldığı 1 günlük eğitimdir.
  • Takım Çalışması ve İletişim Eğitimi: Gönüllülerin kendi arasında diyalog, işbirliği ve iletişim ortamını güçlendirmek ve sürdürülebilir kılmak için içeriği çeşitli atölye çalışmaları ile zenginleştirilmiş 1 günlük eğitimdir.
  • Proje Yönetimi Eğitimi: Gönüllünün sosyal sorumluluk faaliyetleri ve projeleri oluştururken veya gerçekleştirirken ihtiyaç duyulacak olan proje döngüsü, kampanya yönetimi ve kaynak geliştirme yöntemleri konusunda bilgi edindiği ve çeşitli atölye çalışmalarına katıldığı 1 günlük eğitimdir.
  • Gönüllü Çalışma: Gönüllülük yapmak üzere faaliyetlere katılım gösterilen süredir.

Gönüllünün Davet Edilmesi

Gönüllü Başvuru Formunu doldurarak gönderen gönüllüler Tanışma Toplantısı’na davet edilir. Bu toplantıda gönüllü adayları Gönüllü Hareketi’ni daha yakından tanıma ve kendilerini tanıtma imkanına sahip olur.

Tanışma Toplantısının sonunda Gönüllü Bilgi Formu doldurulur ve Gönüllülük Taahhütnamesi gönüllüler tarafından imzalanır.

Tanışma Toplantısı ile Gönüllü Hareketi’ne katılan gönüllülerin, gönüllülük süreçleri artık başlamış olur.

Gönüllülük Süreci

Gönüllülerin gerçekleştirilecek olan ilk Gönüllü Oryantasyon Eğitimi’ne katılması beklenir. Ancak bu şekilde, gönüllüler bir sosyal sorumluluk projesine katılabilirler.

Gönüllülerin dahil edilme süreci, hazırlanmış olan Gönüllü Eğitim Programı (GEP) kapsamındaki eğitimler ve çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Gönüllüler, yapabileceği çalışmalar ile ilgili bilgiler programlar başlığı altındaki sayfalarımızda bulunmaktadır.

Değerlendirme, Teşekkür ve Motivasyon

Gönüllü Hareketi, herkese özellikle de gençlerde gönüllülüğün yaşam tarzı haline getirilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Buradan hareketle gönüllülük faaliyetlerine gerekli eğitimleri alanların kısa süreli olarak katılabileceği gibi, uzun yıllar boyunca Gönüllü Hareketi ailesinin bir gönüllüsü olması arzu edilmektedir.

Gönüllülerimizin yaptığı çalışmalar düzenli olarak değerlendirilmektedir. Dahil olan gönüllülerinin motivasyonlarının sağlanmasına yönelik ekibimiz ve gönüllülerimiz tarafından çeşitli organizasyonlar gerçekleştirilmektedir. En önemlisi ise gönüllülerimizin yaptığı çalışmalar her zaman takdir edilmekte ve farklı teşekkür yöntemleri ile kendilerine teşekkür etmekteyiz.

“Gönüllü Ol, Harekete Geç!”